30 Χρόνια Γηροκομείου ΕΣΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

30-xronia

Η Εστία Κωνσταντινουπόλεως γιόρτασε στις 16 Σεπτεμβρίου, με λαμπρότητα ,την συμπλήρωση 30 χρόνων υποδειγματικής λειτουργίας του γηροκομείου Κωνσταντινοπολιτών. Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας να παραστεί στην γιορτή του γηροκομείου και να αποδείξει έμπρακτα την αγάπη και την στήριξη του ήταν συγκινητικό.

Το Δ.Σ. της Εστίας Κωνσταντινοπολιτών ευχαριστεί θερμά:

-Όλους του επίσημους και μη, που παρευρέθηκαν στα γενέθλια συμπλήρωσης τριάντα χρόνων του γηροκομείου,

-Τον χορηγό του δείπνου την αδελφότητα Μεγάλου Ρεύματος ο «Ταξιάρχης »

-Τον χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα «Ανατολή»

-Τις κυρίες Λάουρα Μοσέσκου Χανά και Λουκία Χρυσανθίδου (Αντιπροέδρους του ΔΣ) για την πολύτιμη προσφορά τους στην οργάνωση της βραδιάς,

-Τον κ. Αντώνη Βεντούρη (μέλος του ΔΣ) για την οργάνωση και κάλυψη του καλλιτεχνικού  προγράμματος.

-Όλους όσοι με οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της βραδιάς.

Ακολουθούν:

 1. Η ομιλία του ΓΓ κ. Γ. Καραγιαννόπουλου,
 2. Η ομιλία του προέδρου κ. Γ. Κεσκίνογλου,
 3. Επιστολή από τον πρόεδρο της Α.Μ.Ρ ο Ταξιάρχης κ. Δημ. Ιωαννίδη,
 4. Πρώτη δόση από φωτογραφίες εκδήλωσης ( θα ακολουθήσουν και άλλες).

ΟΜΙΛΙΑ  Γ.Γ . κ. Καραγιαννόπουλου

Καλησπέρα σας και καλώς ήλθατε στη βραδιά γηροκομείου 2016

Φέτος γιορτάζουμε 30 χρόνια Γηροκομείο Κωνσταντινοπολιτών. Τρεις δεκαετίες συνεπούς, απρόσκοπτης  και υποδειγματικής λειτουργίας. Αδιάκοπης  κοινωνικής και φιλανθρωπικής προσφοράς στον άνθρωπο. Αγάπης, σεβασμού και τιμής στους υπερήφανους νέους της τρίτης ηλικίας. Φιλοξενίας, θαλπωρής  και ανακούφισης σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.

Το Σεπτέμβριο του έτους 1986 έγιναν τα εγκαίνια του γηροκομείου μας και έτσι ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Το ζεύγος Παύλου και Έλλης Σαμαρά δώρισε το οικόπεδο αυτό έκτασης 5,5 στρεμματων. Με την ηθική αλλά κυρίως την οικονομική συνεισφορά  δεκάδων και εκατοντάδων συμπολιτών μας ο εμπνευστής και οραματιστής Παράσχος Καλαβίτσογλου στην πενταετία (1981-1986) με τους συναδέλφους του στο πρώτο ΔΣ της Εστίας  έφεραν σε πέρας την ανέγερση του κτιρίου.

Στο Δ.Σ. της εποχής εκείνης ήταν μέλος ο κ. Άλκης Παπαδόπουλος , που είναι σήμερα ανάμεσα μας.

Στην επιτροπή ανέγερσης – εξοπλισμού και λειτουργίας επικεφαλής ήταν ο  Ορέστης Λουρίδης  καθηγητής γιατρός και πρόεδρος του Ελληνικού Σταυρού.

Σημαντικό έργο προσέφερε και ο αείμνηστος Λουκάς Ωραιόπουλος.

Τα ονοματεπώνυμα όλων όσων βοήθησαν οικονομικά στην ανέγερση αλλά και την μέχρι σήμερα συντήρηση και λειτουργία του γηροκομείου: Ως Δωρητές, μεγάλοι Δωρητές , Ευεργέτες και μεγάλοι Ευεργέτες είναι χαραγμένα στις αναμνηστικές μαρμάρινες στήλες  στην αίθουσα υποδοχής.

Στα 30 αυτά χρόνια Πρόεδροι του ΔΣ υπήρξαν οι:

 • Αείμνηστος Παράσχος Καλαβίτσογλου,
 • Ο κ. Γρηγόρης Αθανασιάδης,
 • Η κα Μαρίκα Κοντοπούλου,
 • Ο κος Νικόλαος Βαξεβάνης.

Την διεύθυνση του γηροκομείου είχαν:

 • Ο κ. Κώστας Μπαχτσεβάνογλου,
 • Ο κ. Βασίλης Ξυδάς
 • Η κα Ευφημία Καρβουνοπούλου

Επίσημοι παρευρισκόμενοι:

 • Εκπρόσωπος Οικ. Πατριάρχου θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ.Θεοδώρητος,
 • Εκπρόσωπος του Δήμαρχου Παλαιού Φαλήρου ο κ. Γ. Χρυσοβερίδης,
 • Εκπρόσωπος του Δήμου Σαρωνικού ο κ. Νασος Παπουτσής (Κοινοτάρχης Παλαιάς Φώκαιας),
 • Εκπρόσωπος του κ. Δημ. Μελισσανίδη κ πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Ευαγγελος Ασλανίδης,
 • Η κα Μαρίκα Κοντοπούλου,
 • Ο κ. Γιώργος Παπαλιάρης της Κοινότητας Μεγάλου ρεύματος ο Ταξιάρχης,
 • Ο κ. Γρηγόρης Κεσίσογλου εκδότης εφημερίδας Ανατολή,
 • Ο κ. Σταθης Αρβανίτης Εκπρόσωπος της εφημερίδας ο Πολίτης ,
 • Η κα Αναστασία Τσιάκαλου Πρόεδρος κοινωνικής στήριξης Παλαιάς Φώκαιας
 • Εκπρόσωποι Σωματείων και Συλλόγων.

Χορηγός Δείπνου

Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος ο Ταξιάρχης

Χορηγός επικοινωνίας

Η εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ

 

ΟΜΙΛΙΑ του Προέδρου Γιάννη Κεσκίνογλου

Θεοφιλέστατε, αξιότιμοι επίσημοι προσκεκλημένοι, αγαπητοί Κυρίες και Κύριοι,

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως, της Διεύθυνσης, των εργαζομένων, των εθελοντριών και των γηροκομουμένων, σας καλωσορίζω στην σημερινή ιδιαίτερη βραδιά όπου γιορτάζουμε την συμπλήρωση 30 χρόνων επιτυχημένης και ένδοξης λειτουργίας του γηροκομείου μας.

Η ίδρυση του γηροκομείου Κωνσταντινουπολιτών ήταν ένα όνειρο πολλών ενάρετων συμπολιτών μας οι οποίοι το 1978 με διάφορες συντονισμένες ενέργειες προέβησαν στην σύσταση του Σωματείου Εστία Κωνσταντινουπόλεως και στην συνέχεια μελέτησαν τρόπους για την υλοποίηση του οράματος των. Η αρχή έγινε με την δωρεά του οικοπέδου 5,5 στρεμμάτων από το ζεύγος Παύλου και Έλλης Σαμαρά. Τον θεμέλιο λίθο έθεσε την 1/10/1980 ο Μακαριστός Μητροπολίτης Μύρων εν μέσω πλήθος κόσμου. Στην συνέχεια συστάθηκε Επιτροπή Ανέγερσης και λειτουργίας του γηροκομείου, η οποία εργάστηκε με ζήλο και επιμονή για να ολοκληρώσει το τριώροφο κτίριο 1400τ.μ. και να το θέσει σε λειτουργία το 1986. Ο αείμνηστος Παράσχος Καλαβίτσογλου ήταν ο συντονιστής του έργου κατασκευής και ο πρώτος πρόεδρος που λειτούργησε το γηροκομείο μας. Τα εγκαίνια τελέσθηκαν στις 28/9/1986 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χρυσόστομο. Έκτοτε το γηροκομείο λειτούργησε με συνέπεια και φιλοξένησε μέσα σε πνεύμα αγάπης και θαλπωρής αναρίθμητους ηλικιωμένους. Υπήρξε η σανίδα σωτηρίας για τους άπορους ,τους μοναχικούς και αναξιοπαθούντες γέροντες .

Την δεύτερη δεκαετία, με την δωρεά του Αείμνηστου Ιωάννη Κεντ, δόθηκε η ευκαιρία να ανακαινισθεί ο Η/Μ εξοπλισμός του κτιρίου, να αποκτήσει σύγχρονες εγκαταστάσεις όπως μαγειρείο, μηχανοστάσιο, υποσταθμό μέσης τάσης κ.α.

Η Τρίτη δεκαετία ξεκίνησε με αισιοδοξία λόγω της μεγάλης δωρεάς του αείμνηστου Μητροπολίτη Ηρακλείας Κύρου Φώτιο με την οποία ανακτήθηκε η οικονομική ευρωστία του γηροκομείου. Στην συνέχεια όμως η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία 7 χρόνια την Ελληνική επικράτεια, όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο επηρέασε και το γηροκομείο μας. Με συντονισμένες ενέργειες, με ελεγχόμενη λιτότητα, με κατάλληλη στρατηγική καταφέραμε να μειώσουμε στο μέτρο του δυνατού τις δαπάνες χωρίς να παραβιάσουμε το επίπεδο παροχής υπηρεσιών του γηροκομείου το οποίο παρέμεινε ως σημείο αναφοράς. Η αγάπη του κόσμου, η κοινωνική ευαισθησία ,η διεύρυνση επικοινωνίας στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο ,η ανθρωπιά της Ομογένειας μας βοήθησαν και καταφέραμε όχι μόνο να μειώσουμε τα ελλείμματα αλλά να αντιστρέψουμε την οικονομική πορεία σε θετική με δημιουργία σημαντικού αποθεματικού που μας δίνει φτερά και ελπίδα για το μέλλον. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το προηγούμενο οικονομικό έτος έκλεισε με πλεόνασμα 300000€ κάτι παρόμοιο αναμένουμε να επαναληφθεί και φέτος και όλα αυτά με τον ΕΝΦΙΑ στις 43000€ και με συνολική ετήσια φορολογία που αγγίζει τα 100000€.

Στην εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του γηροκομείου συμβάλλει εκτός από τους εργαζόμενους οι οποίοι αποδίδουν με αγάπη το 100% των δυνατοτήτων τους, το Εθελοντικό Σώμα το οποίο επικουρεί με επιτυχία στο έργο του προσωπικού. Η καθημερινή, σε ποικίλους τομείς, βοήθεια των εθελοντριών, αποτελεί το συστατικό της επιτυχίας του γηροκομείου μας. Παιδιά και απόγονοι αυτών που μόχθησαν για το γηροκομείο, καλούνται πλέον να παραλάβουν την σκυτάλη για να συνεχίσουν το έργο και να διατηρήσουν το γηροκομείο στο επίπεδο που του αρμόζει. Νέες γενιές αλτρουιστών και δραστήριων εθελοντριών θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των γονέων και γιαγιάδων τους διότι το πνεύμα της φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης προς τον αναξιοπαθούντα συνάνθρωπο είναι βαθειά ριζωμένο στην ψυχή του Ρωμιού.

Ο κ. Άλκης Παπαδόπουλος Ιδρυτικό μέλος της Εστίας, εργάστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση για την κατασκευή του κτιρίου, στην συνέχεια από την θέση του αντιπρόεδρου προσέφερε με επιτυχία τις πολύτιμες υπηρεσίες του για 25 χρόνια. Ο κ. Παπαδόπουλος παραμένει δίπλα στο γηροκομείο μας προσφέροντας αφανώς, ότι είναι δυνατόν και τον ευχαριστούμε θερμά.

Ευχαριστούμε πολύ όλα τα ανώνυμα και επώνυμα φυσικά πρόσωπα, τους φορείς, τους Συλλόγους και τους Οργανισμούς που βοήθησαν το γηροκομείο μας με οποιοδήποτε τρόπο. Είναι αλήθεια ότι παρά την κρίση που ταλαιπωρεί όλη την Ελλάδα, οι δωρεές σε ακίνητα, σε εξοπλισμό, σε αναλώσιμα είδη, σε χρηματικά ποσά και σε παροχή υπηρεσιών προς το γηροκομείο μας, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Σχετικές αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στον τύπο και στην επικαιροποιημένη ηλεκτρονική μας ιστοσελίδα. Για την οικονομία χρόνου ενδεικτικά ,θα αναφερθώ σε τρεις περιπτώσεις.

Στην χορηγία από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου με την οποία αποκτήσαμε ένα υπερσύγχρονο μεταφορικό μέσο και ένα υβριδικό σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας. Με το σύστημα αυτό εκτός των άλλων το γηροκομείο εξοικονομεί 50% ενέργεια καυσίμου. Ευχαριστούμε θερμά την Διοίκηση του ιδρύματος και την επιτροπή που διαχειρίστηκε και υλοποίησε το αίτημα μας.

Οικογένεια Κωνσταντινουπολιτών που επιθυμεί την ανωνυμία της μας προσέφερε σταδιακά το συνολικό ποσό των 250.000€. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Η χορωδία του συλλόγου αποφοίτων σχολής Μωραΐτη μας προσέφερε ένα ανεπανάληπτο μουσικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα, το οποίο θα παραμείνει ανεξίτηλο στην ψυχή και στην καρδιά των παρευρισκομένων. Ευχαριστούμε θερμά την κα Μάρθα Σαμαρά η οποία μαζί με τον κ. Νίκο Κόλμαν συνέβαλαν στην οργάνωση και υπήρξαν ο συνδετικός κρίκος για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε θερμά τους εκδότες των εφημερίδων Πολίτη κα Πέπη Τσουκάτου και Ανατολή κ. Γρηγόρη Κεσίσογλου για την συμβολή τους στην ανάδειξη του έργου στο γηροκομείο μας.

Ευχαριστούμε όλους εσάς που παρευρεθήκατε σήμερα στην γιορτή του γηροκομείου. Να είστε σίγουροι ότι με την παρουσία σας δίνετε μεγάλη χαρά ,κουράγιο και ελπίδα σε όλους τους γηροκομούμενους και εμάς, να συνεχίσουμε το έργο και να γιορτάσουμε με λαμπρότητα πολλές ακόμη δεκαετίες.

Καλή σας διασκέδαση

 

Επιστολή από τον πρόεδρο της Α.Μ.Ρ ο Ταξιάρχης κ. Δημ. Ιωαννίδη,

Αθήνα 16.9.2016

Προς το Δ.Σ. της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως

Αξιότιμε κ. Κεσκίνογλου,

Σοβαροί οικογενειακοί λόγοι δεν μου επέτρεψαν να βρίσκομαι στην   σημερινή εορτή των 30 χρόνων λειτουργίας του Γηροκομείου μας .

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε λυπάμαι διπλά που δεν βρίσκομαι ανάμεσά σας  διότι όντας συμμαθητής και φίλος του αείμνηστου Θεολόγου Ζαχαριάδη και άλλων μελών των τότε Δ.Σ. βρέθηκα πολύ κοντά στο απίστευτο τότε εγχείρημα  της  Εστίας Κωνσταντινουπολιτών  και μάλιστα από την πρώτη σύλληψη της ιδέας του Γηροκομείου.

Έχοντας ζήσει  το πολύ δύσκολο ξεκίνημα  του έργου αυτού η σημερινή μέρα έχει ιδιαίτερη αξία , θυμάμαι μάλιστα την δυσπιστία που αντιμετωπίζαμε από μέρος των συμπολιτών μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κ.κ. Λάκη Βίγκα , Γεώργιο Παπιαλιάρη και Ευστράτιο Δολτσινιάδη , εκπρόσωπους των κοινοτήτων του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη για την οικονομική συμμετοχή στην σημερινή εκδήλωση.

Θα ήθελα να συγχαρώ  επίσης τα μέλη  του Δ,Σ. της Αδελφότητας Κων/πολιτών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου «ο Ταξιάρχης» τους κυρίους Δημήτριο Οντατζή και Παύλο Μισσόπουλο, καθώς επίσης τον κ. Ηλία Κουλουρίδη και τα μέλη της Αδελφότητας μας που έλαβαν μέρος  στην προσπάθεια  για την επιτυχία της σημερινής εκδήλωσης.

Τελειώνοντας σας συγχαίρω  εκ μέρους του Δ.Σ της Αδελφότητάς μας για το εξαίρετο έργο σας και  εύχομαι σε σας κ. Κεσκίνογλου και στους αγαπητούς φίλους του Δ.Σ. της Εστίας Κων/πόλεως υγεία και δύναμη στο ιερό  έργο που έχετε  αναλάβει.

Με αγάπη και εκτίμηση              Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κων/πολιτών Μεγάλου Ρεύματος  Βοσπόρου    « Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ »

Δημήτριος Π. Ιωαννίδης

30 Χρόνια Γηροκομείο Κωνσταντινουπολιτών
« of 2 »